Winnaars Diktee

 

Winnaars Grôwt Hellemonds Diktee

 

2015: 1. Hedwig Coolen           2. Jos Leenen                3. Franca Spierings
2014: 1. Maarten van Hout       2. Luc Grasveld             3. Annemarie van Rooij
2013: 1. Loek van Poppel         2.  Jos Leenen               3. Tilly v.d. Waardenburg-v. Dijk
2012: 1. Piet Janssen               2. Jos Leenen                3. Luc Grasveld
2011: 1. Wil Smits-Klarenbeek 2.  – – – –                       3. – – – –
2010: 1.                                     2.                                    3.
2009: 1. Elly Vereijen               2.  – – – –                        3. – – – –
2008: 1.                                     2. Wil Smits-Klarenbeek 3. – – – –
2007: 1. Wil Smits-Klarenbeek  2.  – – – –                         3. – – – –


6a2015: Jankhawt (viool), fielefaauwe, skaw, ne zèèjigge mens, verrekte snotkikkel, pesjonkele, akkederen, apprensie maken, joenkeren en trepelen. Een willekeurige greep uit Helmondse dialectwoorden die zaterdagavond in Theater ’t Speelhuis aan de orde kwamen tijdens het Grôwt Hellemonds Diktee. De negende editie is uiteindelijk gewonnen door Hedwig Coolen. De Helmondse bleef Jos ‘Poulidor’ Leenen (die voor de derde keer tweede werd) slechts één punt voor. Als derde eindigde Franka Spierings.

Stichting Haw Ut Hellemonds tekende zoals gebruikelijk voor de organisatie die voor de gelegenheid Udo Holtappels had ingeschakeld om het dictee te schrijven en presenteren. Holtappels schotelde zijn klas een verhaal voor dat zich afspeelde in de Helmondse Bloemenbuurt met opa Dorus en tante Miet in de hoofdrol.

Dit jaar was ervoor gekozen om het Helmonds dictee te voorzien van 43 ABN woorden die vervolgens omgezet moesten worden in het ‘plat Helmonds’. Aan de juryleden Bert Kuijpers en Louis van de Werff vervolgens de taak om de antwoorden en suggesties in debat met het publiek te beoordelen. Zoals de vraag of de Ameideflat (in de volksmond Aauwmeidenflat) ook voortaan ‘Aambeienflat’ genoemd mag worden.

En deze interactie dat zorgde regelmatig voor de typisch Helmondse humor. Hilarische taferelen deden zich voor toen het bijvoorbeeld ging over ‘het gemak’ (het mannelijk geslachtsdeel) van opa. Vooral toen Louis van de Werf zei dat ie op zijn gemak (relaxed) achter de jurytafel zal en een van de vrouwelijke deelneemsters in de zaal wist te melden dat zij ook op ‘heurre gemak zaat en boite dè ein gemak van alle gemakke vurzien waar’.

Na afloop kon Stichting Haw Ut Hellemonds terugkijken op en meer dan geslaagde avond. Of zoals jurylid Bert Kuijpers het verwoordde: “We hebben vanavond weer een aantal woorden en uitdrukkingen kunnen noteren die door Wim Daniëls in Het Helmonds Woordenboek aangevuld kunnen worden.”

 

deurnese winnaar

V.l.n.r. Luc Grasveld, Maarten van Hout en Annemarie van Rooij

2014: Maarten van Hout uit Deurne heeft de achtste editie van het Helmonds Dictee gewonnen. Hij bleef nummer twee Luc Grasveld uit Aarle-Rixtel en nummer drie Annemarie van Rooij uit Helmond voor. Aan het evenement in theater ’t Speelhuis deden 250 kenners van het Helmonds dialect mee. Het dictee werd  geschreven door Joop Vos, cabaretier, dagvoorzitter en discussieleider. Udo Holtappels las de tekst zowel in het Nederlands als in onvervalst Helmonds voor.

 

1loek

V.l.n.r. Jos Leenen, Loek van Poppel en Tilly van de Waardenburg – van Dijk.

2013: In het nieuwe theater ’t Speelhuis is door Haw ut Hellemonds voor de 7e keer het  Helmonds Diktee gehouden.  Het was net zoals de voorafgaande keren een kei gezellige avond met een kei skon Hellemonds diktee over Sinterekloas, wat door Lex Coolen met ook wat inbreng van Bert Kuijpers was geskrivve en erd veurgeléze. Aan het einde van de avond werden de drie prijswinnaars bekend gemaakt. Dit had nog al wa kroim gekost voor de jury, onder leiding van Els Willems, want de groep ZEMAC had tot driemaal toe een extra toegift moeten zingen. Maar uiteindelijk ging de eerste prijs naar Loek van Poppel, 2e werd Jos Leenen en de 3e prijs was voor Tilly van de Waardenburg – van Dijk.

 

KomOn Communicatie © 2015 Frontier Theme