Hellemondse Kwèèk

Stichting Haw Ut Hellemonds reikt sinds 2012 de ‘Vergulde Hellemondse Kwèk’ uit. De speciale gouden speld met bijbehorende oorkonde wordt toegekend aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de instandhouding en/of verspreiding van het Helmonds dialect in zowel gesproken of geschreven vorm. Of zoals de oorkonde vermeldt: “En wel umdettie unne mens is die mi hart en nierre  en ziel en zaligheid bizzig waar, bizzig is en (vortan mi deez oorkonde in zun tès) nog lang bizzig zal/moeten zin, um ut Hellemondse dialect nie allinnig te koestere, maar ôk mi veul verve oit te drage….”

Publicatie1 Winnaars Hellemondse Kwèèk

2019: Loek van Poppel

2016: Udo Holtappels
2015: Jos Leenen
2014: Louis van de Werf
2013: Bert Kuijpers
2012: Wim Daniëls

Loek van Poppel heeft tijdens de 2019 editie van het Zevertejater de Vergulde Kwèèk ontvangen. Hij heeft van Stichting Haw ut Hellemonds deze onderscheiding gekregen voor het schrijven van de liedjes van Kiele Kiele; de amusementsgroep die in de jaren 90 succes had met onder andere “De camping”, De de worst noar de Clarissen”, “Hellemond skruwt”, “Hellemondse les”, “Skiete Willie” en “Umdekker zo van haauw”. Volkomen verrast en vereerd was Loek met deze onderscheiding.

———————————————————————————————————————

Jos Leenen

Jos Leenen: Winnaar 2015

Hellemondse Kweek

Udo Holtappels (midden) winnaar 2016

 

 


 

‘Hellemondse Kwèèk’ voor Bert Kuipers

bertBert Kuijpers heeft van Haw Ut Hellemonds de ‘Hellemondse kwèèk’ ontvangen. “Ik ben er zeer verguld mee” zei de totaal verraste in Helmond o.a. bekend staande cabaretier en professor van de Keiologische Hogeskool. Hij was die avond een van de gasten van ‘Hellemond drèèijt dur!’, een avondvullende Hellemondse praat-avond die voor de tweede maal werd gehouden in het Helmondse draaiorgelmuseum, de Gaviolizaal. Hij kreeg de vergulden draagspeld opgedaan door voorzitter Michael Rieter van Haw Ut Hellemonds, “umdettie unne mens is die mi hart en ziel bizzig waar, bizzig is en hopelijk nog lang bizzig zal zin um ut Hellemondse dialect nie allinnig te koestere mar, ok mi veul verve oit te drage”.Vorig jaar was Wim Daniëls, onder andere schrijver van het Hellemonds woordenboek, de eerste die die eer toekwam.


‘Hellemondse Kwèèk’ voor Wim Daniëls

P1010018Wim Daniëls, taalkundige en o.a. schrijver van het Helmonds woordenboek is op vrijdagmiddag 27 april 2012 door Haw Ut Hellemonds geëerd met de ‘Hellemondse kwèèk’. Hij kreeg de vergulde speld, naar een ontwerp van bestuurslid Jacques van Asten, mét bijbehorende oorkonde uitgereikt door voorzitter Michael Rieter. Wim Daniëls was met een smoes naar Helmond gehaald en werd door de huldiging compleet verrast. Het bestuur van Haw Ut Hellemonds heeft recentelijk besloten om in principe een keer per jaar een persoon of organisatie te eren met de ‘Hellemondse kwèèk’ als bijzondere blijk van waardering voor de inzet voor het behoud van en/of stimuleren van het gebruik van het Helmonds dialect in het algemeen en het gespróken Hellemonds in het bijzonder. De eerste vergulde ‘Hellemondse kwèèk’ wordt niet toevallig aan Wim Daniëls uitgereikt. Het verschijnen van diens Helmonds woordenboek in oktober 2006 was dírecte aanleiding voor de oprichting van Haw Ut Hellemonds in maart 2007. Wim is sindsdien onlosmakelijk verbonden met Haw Ut Hellemonds o.a. door al 5 jaar jaarlijks Ut Hellemonds diktee te presenteren, maar bovenal door als een soort van ‘geestelijk adviseur’ het bestuur met raad en daad bij te staan.

 

KomOn Communicatie © 2015 Frontier Theme