Wie, wa, woar

aug
30
zo
Helmondse woorden en platjes in ’t Hool @ Openluchtexpositie
aug 30 2015 @ 14:00 – mrt 18 2016 @ 15:00

Op zondagmiddag 30 augustus organiseert de stichting Openlucht Galeries Helmond samen met het Comité Haw ‘t Hellemonds een publieksactiviteit in het Centrum. Het zwetsduo Sonja Adriaansen en Louis van de Werff zorgt voor een les Hellemonds. Iedereen die Helmond en de Helmondse taal een warm hart toedraagt is van harte welkom. Uitbreiding galerie topsporters Het programma begint om 14.00 uur, op de hoek van de Veestraat / Kamstraat. In het bijzijn van judoka Margot Wetzer en voetballer Wilfred Bouma wordt de galerie met topsporters in de Kamstraat uitgebreid met deze twee Helmondse coryfeeën. Margot Wetzer behaalde zo’n 10 jaar geleden meerdere internationale medailles. Wilfred Bouma speelde 37 interlands voor het Nederlands elftal, nam deel aan drie EK’s. Met PSV werd hij o.a. vier maal landskampioen, en hij speelde er een record van 78 wedstrijden in Europees verband. Het hele gezelschap gaat daarna van de Veestraat naar ’t Hool / Beursplein, de steeg tussen de Markt en de Koninginnewal.
Hellemondse les in ’t Hool. Omstreeks 14.30 uur vindt daar de onthulling plaats van een nieuwe, kleurrijke expositie met de titel “Onthaw ’t Hellemonds”. In de vitrines staan 22 typisch Helmondse woorden met een kleurrijke bijpassende prent. Het zwetsduo onthult deze expositie en geeft er een publieke les in de Hellemondse taal bij. De expositie is gebaseerd op “ut pruufskrift” waarmee Louis van de Werff in 2009 promoveerde tot professor aan de “Keijologische Hogeskool”. Met deze expositie en originele onthulling ervan willen we het Helmondse dialect levend houden.

nov
11
wo
33 Jaar Helmondse Schlagers @ Zaal Vissers
nov 11 @ 20:11 – 23:11

Poster-33-jaar-Helmondse-Carnavalsschlagers-455x640-455x640De datum 11 november is voor vele liefhebbers van Carnaval een hele speciale, want op deze datum start officieel het nieuwe carnavalsseizoen. De Spekzullekes, die 33 jaar bestaan, hebben besloten om het feest op 11 november nieuw leven in te blazen met een nieuw evenement, waarbij de Helmondse Carnavalsschlager centraal staat. In de residentie van De Spekzullekes, zaal Vissers aan de Peeleik in Brouwhuis, zullen 33 voormalige winnaars van de Helmondse Carnavalsschlager hun lied opnieuw ten gehore brengen,

Inmiddels hebben bijna alle voormalige winnaars hun medewerking toegezegd zoals Striepke Veur, De Helmvlegels, De Keiegalmers, Zemac, Willie & Louis, Vijf Cent, Wiesdehnaw,  Vier op un hupke, Spoit Elluf, Willie Aarts, De Rammezangers, ’t Kôs Koier en Moi Gewist. Ook hebben diverse Helmondse carnavalsverenigingen laten weten tijdens dit evenement aanwezig te zijn.

De avond begint om 20.11 uur en om 23.11 uur zal het nieuwe carnavalsseizoen met alle aanwezigen officieel worden geopend. De toegang is gratis en de dresscode voor alle bezoekers is ‘carnavalesk’.

dec
19
za
Growt Hellemonds Diktee @ theater 't speelhuis
dec 19 @ 20:15 – 22:45

logo 1020 150

Ut Grôwt Hellemonds Diktee

Stichting Haw Ut Hellemonds houdt zaterdag 19 december voor de negende keer ‘Ut  Grôwt Helemonds Diktee’. Gezien de tijd van het jaar zal de taaloefening geheel in Kerstsfeer zijn.  De meeste bezoekers nemen aan het dictee mee op een zoektocht  naar de Helmondse vertaling van de gevraagde woorden. Het is echter niet noodzakelijk om actief deel te nemen aan het dictee. Ook zonder mee te schrijven heb je een bijzondere, humoristische Helmondse avond.  Het dictee zal afgenomen worden door Udo Holtappels en de jury buigt zich vervolgens  over de juistheid van de Helmondse woorden. En zoals alle jaren zal er een hilarische discussie ontstaan tussen jury en het publiek. Deze avond wordt  muzikaal ondersteund door een Helmondse zanggroep. Aanvang 20.15 uur, entree 9 euro.

 

 

feb
6
za
Carnavalsklucht St. Genesius @ Theater 't Speelhuis
feb 6 @ 20:15 – feb 8 @ 22:45

Zoals elk jaar speelt de Helmondse toneelvereniging St. Genesius rondom Carnaval een hilarische klucht. Na het grote succes van vorig jaar met ‘Ge kriet ut nie kado’ is het niet eenvoudig om dit te overtreffen. Op dit moment is de naam van het stuk nog niet bekend. Maar het belooft een onvervalste komische carroussel aan komische situaties te worden.

mrt
25
za
Zevertejater @ De Fonkel
mrt 25 @ 20:00 – 23:15
KomOn Communicatie © 2015 Frontier Theme